Przejdź do głównej treści
Facebook Instagram Youtube BIP BIP
Wysoki kontrast Kontrast A+ Duża czcionka Czcionka
  • poniedziałek, 29 października 2018

Polecamy

Długie jesienne wieczory sprzyjają podjadaniu...co zrobić aby nie mieć wyrzutów sumienia i nie zaprzepaścić letniej sylwetki? W Centrum SM mamy na to radę ! Dodatkowo doznania smakowe i wizualne gwarantowane  Propozycja na dziś to deser z jabłkami i nasionami chia oraz sałatka z owocami ! Przepis I:


-nasiona chia 5 łyżek, -mleko kokosowe 1 puszka, -jabłka 6 sztuk, -karob (pół łyżeczki)- zamiennik kakao, -nasiona: sezam czarny i biały, płatki migdałów, orzechy nerkowca (lub inne orzechy wg uznania). Wykonanie: nasiona chia mieszamy z mlekiem kokosowym (można dodać odrobinę miodu) i zostawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy i blendujemy dodajemy karob. W pojemniczkach na spód wkładamy chia z mlekiem następnie mus jabłkowy. Na wierz posypujemy wybranymi nasionami/orzechami.
Przepis II: -roszponka 1 opakowanie, -awokado 1 sztuka, -winogrona - garść lub 2 (około 100 g), -ocet jabłkowy 2 łyżki, -miód łyżeczka, -ser ricotta lub capreggio 150 g, -dodatkowo np. borówki lub inne owoce. Wykonanie: składniki kroimy w kostkę następnie układamy warstwami (roszponka, awokado, serek, owoce). Wszystko polewamy sosem - miód z octem winnym - wcześniej podgrzanym. Nasze deserki są oczywiście także cennym źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych każdego dnia !  Smacznego !